Opticut

Den 2. juli 2018 blev Experiment R – Opticut indviet for offentligheden af rektor for Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen. Experiment R er en skulpturel pavillon i højstyrkebeton beliggende ved Marselisborg Lystbådehavn i Aarhus. Pavillonen er et resultat af et mangeårigt samarbejde mellem Odico A/S, Arkitektskolen Aarhus og en række aktører fra den danske byggebranche.

Samarbejdet har undersøgt potentialet for omkostningseffektiv fremstilling af topologioptimerede betonkonstruktioner ved hjælp af højhastighedsfremstilling af EPS-støbeforme gennem robotdrevet trådskæring. Pavillonens avancerede form er et udtryk for de digitale optimeringer, som konstruktionen er skabt af. Projektet viser således, hvordan man ved robotternes hjælp kan skabe både smukkere og mere bæredygtige betonkonstruktioner.

Ved at benytte en særlig teknik udviklet af Odico til fremstilling af støbeforme i EPS er det lykkedes at bruge 70 % mindre beton end i konventionelle konstruktioner. Det er en betragtelig størrelse i byggeriet, hvor produktionen af beton i dag står for 8% af den globale Co2 udledning – 4 gange højere end udledningen fra verdens samlede flytrafik. Hovedudfordringen er dog til stadighed, at det er dyrere at realisere en avanceret, optimeret form end at bruge mere materiale i en simplere form. Experiment R ændrer dette forhold ved at bringe prisen for den mere avancerede realisering ned.

Tilbage til cases