Stereoform Slab

Den 19. september 2019 åbnede Chicago Biennale for arkitektur for tredje gang, og her blev ‘Stereoform Slab’ præsenteret. Med Stereoform Slab, der er designet af amerikanske Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM), introduceres der et bæredygtigt alternativ til de eksisterende løsninger i byggebranchen.

Vi har gentænkt måden, hvorpå man bygger etagedæk til højhuse, og i et samarbejde med SOM og den Chicagobaserede højhuseentrepenør, McHugh Construction, lykkedes det at påvise, at man ved robotternes hjælp kan skabe både smukkere og mere bæredygtige højhuskonstruktioner.

Ved at benytte en særlig teknik udviklet af Odico til fremstilling af støbeforme i EPS er det lykkedes at bruge 20 % mindre beton end i konventionelle konstruktioner. Det er en betragtelig størrelse i byggeriet, hvor produktionen af beton i dag står for 8% af den globale Co2 udledning – 4 gange højere end udledningen fra verdens samlede flytrafik. I opførelsen af amerikanske skyskrabere går mellem 40-60% af udledningen ifølge SOM til højhuses etagedæk. Ved at reducere udledningen med 20% for opførelsen af etagedæk, er der således et meget stort besparelsespotentiale, når teknikken vinder globalt indpas.

Image credit: © Dave Burk / SOM

Tilbage til cases